Ahli Politik Jangan Campur Tangan Desak Guna Ivermectin

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen digesa tidak mempolitikkan isu penggunaan ubat antiparasit haiwan, Ivermectin kepada pesakit COVID-19 di negara ini.

Beberapa pakar farmasi menyifatkan saranan beberapa Ahli Parlimen yang mendesak Ivermectin digunakan tanpa mengambil kira keputusan ujian klinikal, sebagai tidak wajar dan merisikokan keselamatan pesakit COVID-19.

Ia berikutan penggunaan Ivermectin dengan dos tidak tepat boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuk buta, sesak nafas dan koma.

Presiden Persatuan Farmasi Malaysia (MPS), Amrahi Buang, mempersoalkan desakan itu yang rata-ratanya tanpa berasaskan bukti dan data kajian perubatan, sebaliknya dibuat berpandukan perasaan panik akibat situasi semasa penularan COVID-19.

Bekas Ketua Pegawai Farmasi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) itu berkata, semua pihak perlu membiarkan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) membuat keputusan secara bebas tanpa campur tangan pentadbiran atau desakan politik, demi kebaikan semua pihak.

“Buat masa ini, produk Ivermectin yang didaftarkan di Malaysia hanya diluluskan untuk kegunaan haiwan, tiada yang dibenarkan untuk kegunaan manusia.

“Penggunaan ubat ini mungkin ada risiko pada kesihatan dan nyawa manusia. Jadi, tak perlu politikkan perkara ini kerana siapa yang akan tanggung kesannya jika ia diluluskan tanpa kajian mencukupi?

“Hakikatnya, pakar pelbagai bidang masih berbeza pendapat berhubung keberkesanan Ivermectin terhadap pesakit COVID-19, termasuk Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat, European Medicines Agency (EMA) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) belum meluluskan penggunaannya untuk pencegahan dan rawatan kecuali untuk tujuan klinikal,” katanya kepada BH, hari ini.

Beliau mengulas tindakan beberapa Ahli Parlimen pembangkang di Dewan Rakyat semalam, yang mendesak Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, supaya menggunakan kuasanya untuk meluluskan penggunaan Ivermectin untuk pesakit COVID-19, sebelum kajian klinikal mengenainya selesai.

Ketika ini, Kementerian Kesihatan (KKM) sedang menjalankan kajian klinikal penggunaan ubat Ivermectin bagi merawat pesakit COVID-19 di 18 hospital kerajaan dan keputusannya dijangka diketahui pada September depan.

Sementara itu, pakar farmasi daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Ernieda Md Hatah, berkata penggunaan Ivermectin secara melulu boleh menyebabkan pesakit berdepan kesan sampingan serius.

“Ubat Ivermectin ada kesan sampingan serius jika terlebih dos, seperti pendarahan pada mata, hilang penglihatan, sesak nafas, tidak boleh mengawal kencing, diarea, kekeliruan, sawan, koma dan kerosakan pada hati dan buah pinggang, selain kesan ringan seperti muntah dan ruam,” katanya.

Ernieda berkata, masih terlalu banyak persoalan yang belum terjawab mengenai penggunaan Ivermectin dan kebanyakan pakar penyakit berjangkit yang berpegang pada bukti klinikal, belum menyarankan penggunaannya.

“Buat masa ini, Ivermectin hanya sah selamat untuk merawat cacing dan rabies. Kita tidak tahu sepenuhnya kesan terhadap pesakit COVID-19, khususnya yang memiliki komorbiditi seperti masalah jantung, kencing manis dan buah pinggang.

“Kita juga tidak tahu dos yang sesuai kerana kajian yang dilaksanakan menggunakan dos berbeza-beza. Kita perlu dos yang tinggi untuk mendapat kesan antiviral, namun apa kesan dos Ivermectin yang tinggi kepada pesakit?

“Malah, tiada kajian jangka panjang untuk menentukan tempoh penggunaan Ivermectin. Oleh itu, kita perlu menunggu hasil kajian klinikal untuk pastikan ia selamat untuk semua pesakit.

“Jika ia terbukti selamat, sudah pasti ia akan diberi kepada pesakit. Kita tidak mahu ia berkesan merawat COVID-19, tapi akhirnya pesakit perlu menjalani dialisis kerana kesan pada buah pinggang,” katanya.

Dalam pada itu, Ernieda turut membangkitkan kemungkinan ubat Ivermectin yang dimiliki beberapa pihak swasta dan individu ketika ini, diperoleh daripada pasaran gelap.

“Kemasukan Ivermectin ke Malaysia hanya boleh diluluskan NPRA menggunakan Lesen Import Percubaan Klinikal (CTIL), iaitu khusus untuk kegunaan kajian klinikal di hospital.

“Jadi, dari mana doktor swasta dan farmasi mendapat bekalan Ivermectin? Tentu daripada pasaran gelap dan kita bimbang yang dijual itu ubat palsu, bukan Ivermectin yang sebenar,” katanya. – BH Online