6 Ahli Parlimen KL Dilantik Anggota Majlis Menteri

PUTRAJAYA – Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad mengumumkan pelantikan enam Ahli Parlimen di Kuala Lumpur sebagai anggota Majlis Menteri berkuat kuasa serta-merta.

Enam Ahli Parlimen terbabit ialah Nik Nazmi Ahmad (Setiawangsa) yang dilantik mengisi portfolio Jawatankuasa Pendidikan, Fong Kui Lun (Bukit Bintang, Pelancongan Seni dan Budaya), P. Prabakaran (Batu, Belia dan Sukan).

Ahli Parlimen Wangsa Maju, Datin Paduka Dr. Tan Yee Kew (Kesihatan dan Hal Ehwal Wanita), Lim Lip Eng (Kepong, Trafik dan Infra) dan Ahmad Fahmi Fadzil (Lembah Pantai, Sosial dan Pembangunan Ekonomi).

Menurut Khalid, keenam-enam Ahli Parlimen terbabit tidak memegang sebarang jawatan sama ada sebagai Menteri, Timbalan Menteri atau pun Duta Khas dan pelantikan bagi membolehkan mereka terlibat dalam pentadbiran kerajaan.

Beliau berkata, surat pelantikan telah diserahkan kepada mereka semasa mesyuarat Majlis Menteri yang diadakan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada 27 Mei lalu.

“Pelantikan ini bertujuan untuk membantu Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dan DBKL menjalankan fungsi-fungsi yang disebut dalam portfolio tersebut.

“Pelantikan juga akan memberi pengalaman kepada Ahli Parlimen terbabit dalam pentadbiran kerajaan dan menimba pengalaman dalam usaha membina pelapis.

“Kalau tidak mereka kekal sebagai Ahli Parlimen, maka kita khuatir mereka tidak faham peranan mereka sebagai Ahli Parlimen kerajaan, tetapi lebih sebagai Ahli Parlimen pembangkang,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut Khalid, kebanyakan portfolio terbabit akan dipengerusikan oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur, kecuali portfolio Pelancongan, Seni dan Budaya dipengerusikan beliau dan portfolio Sosial dan Pembangunan Ekonomi dipengerusikan Timbalan Menteri, Datuk Dr. Shahrudin Mohd. Salleh.

Jelasnya, dengan pelantikan tersebut juga menyaksikan kesemua 11 Ahli Parlimen di Kuala Lumpur telah dimanfaatkan dengan diberi ruang dan peranan dalam pentadbiran kerajaan khususnya DBKL.

Bagaimanapun katanya, enam Ahli Parlimen terbabit tidak diberi elaun tetap sebaliknya hanya diberi elaun hadir mesyuarat.

“Saya berharap dengan pelantikan ini, semua yang dilantik dapat menjalankan tugas dengan baik bagi membantu portfolio masing-masing di KWP dan DBKL.

“Saya juga berharap mereka dapat berhubung terus dengan badan dan agensi kerajaan yang terlibat dalam menjalankan tugas-tugas mereka,” katanya.

Loading...