30 Individu Direman 7 Hari Kes Rasuah Lori Kebal

PULAU PINANG – Seramai 30 individu di reman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan kegiatan rasuah melindungi pemandu-pemandu lori yang melakukan kesalahan jalan raya khususnya membawa lebih muatan di sekitar negeri ini.

Perintah tahanan reman selama tujuh hari bermula hari ini sehingga 23 April itu dikeluarkan Penolong Kanak Pendaftar Mahkamah Majistret Georgetown, Nurfadrina Zulkhairi kira-kira pukul 12 tengah hari tadi.

Terdahulu, kesemua mereka dibawa dari pusat tahanan berpusat di Bayan Baru di sini kira-kira pukul 8.30 pagi menggunakan bas SPRM.

Bagaimanapun, bas berkenaan mengalami kerosakan di Lebuh Raya Dr. Lim Chong Eu di Jelutong di sini kira-kira pukul 9 pagi menyebabkan kesemua tahanan terpaksa dibawa ke mahkamah menggunakan 10 buah kereta.

Semalam, SPRM menahan seramai 33 individu termasuk 24 penguat kuasa JPJ bersabit kes itu bagaimanapun tiga daripada mereka dilepaskan dengan jaminan semalam.

Daripada jumlah tangkapan itu, lapan individu termasuk tiga wanita merupakan orang awam yang berperanan sebagai proksi, tonto serta pemilik syarikat.

Menurut sumber SPRM, kesemua pegawai penguat kuasa JPJ gred 19 hingga 32 daripada Pejabat JPJ negeri berkenaan dipercayai menerima bayaran antara RM10,000 ke RM32,000 secara bulanan sebagai dorongan tidak mengambil tindakan terhadap pemandu-pemandu lori terlibat selain turut membocorkan maklumat operasi JPJ.

“Wang yang diterima tersebut dipercayai untuk pegawai kanan JPJ bagi tujuan hiburan,” katanya.

Jelas sumber berkenaan, tangkapan itu merupakan siasatan peringkat pertama dan tidak menolak kemungkinan ramai lagi yang akan dipanggil bagi membantu siasatan.

Katanya, dianggarkan tidak kurang daripada 75 pegawai penguat kuasa JPJ terlibat menerima rasuah daripada pemilik syarikat-syarikat lori.

Dalam pada itu, sumber itu menambah, kumpulan lori-lori yang dilindungi tersebut dibekalkan dengan pelekat khas yang disediakan oleh tonto supaya mereka mudah dikenal pasti sekali gus kebal daripada tindakan penguat kuasa.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, operasi besar-besaran oleh Ibu Pejabat SPRM Putrajaya dengan kerjasama SPRM negeri itu dilakukan hasil risikan sejak beberapa bulan lalu selain mendapat maklumat daripada orang awam.

“Kita tidak menolak kemungkinan lebih ramai lagi akan dipanggil untuk membantu siasatan.

“Kesemua yang ditahan dijangka akan dibawa ke Mahkamah Majistret Georgetown untuk mendapatkan perintah reman dan kes disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009,” katanya.

Loading...