2 Penyanyi Nasyid Nyanyi Tamil Untuk Rajinikanth

UNIK… Dua penyanyi nasyid Malaysia diberi peluang nyanyi lagu Tamil bertajuk Ullala dari Petta, iaitu filem terbaharu lakonan legenda filem Tamil, Rajinikanth, menerusi video promosi filem itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Malik Streams Corporation syarikat pemegang hak pengedaran filem itu untuk seluruh dunia kecuali India, Abdul Malik Dasthigeer, berkata lagu itu dinyanyikan Mu’adz Dzulkefly dan Azwan Ibrahim.

Ia digunakan untuk klip video bagi promosi filem itu di negara-negara ASEAN. Filem ditayangkan 10 Januari lalu sempena perayaan ‘Ponggal’ ini adalah kerjasama pertama Rajinikanth dengan pengarah muda, Karthik Subbaraj,

“Malahan ia melibatkan barisan ramai pelakon termasuk aktor Bollywood Nawazuddin Siddiqui, Vijay Sethupathi, Simran, Trisha dan Bobby Simha”, kata Abdul Malik pada pelancaran album nyanyian Mu’adz dan Azwan itu.

Sementara itu, Mu’adz memberitahu agensi berita Bernama walaupun beliau pernah menyanyikan lagu Tamil sebelum ini, peluang menyanyikan lagu Ullala disifatkan sebagai pengiktirafan tersendiri buat dirinya.

“Kami mengambil masa lima hari untuk merakamkan lagu ini. Cabaran utama adalah sebutan dan ekspresi yang perlu diluahkan mengikut maksud perkataan selain mengejar masa untuk berlatih,” katanya.

Mereka dilatih penggubah dan penulis lirik serta skrip popular Malaysia, Kavilnayagan Yuwaji, sementara Saran Z bertindak selaku pengarah bagi projek lagu itu.

Mu’adz dan Azwan pernah berganding bahu menyanyikan lagu Tamil tempatan bertajuk Azhagu pada 2014 lalu menerusi kumpulan muzik tempatan, SALAAM.​​​​​​​

​​​​​​​Azwan berkata beliau adalah peminat Rajinikanth dan ia menjadi antara motivasi untuknya bersetuju menyanyikan lagu yang digubah komposer muzik terkenal India, Anirudh Ravichander itu.

Mu’adz adalah penyanyi solo nasyid yang pernah menerbitkan album ‘Rindukan Cahaya’ pada 2013, manakala Azwan pula adalah ahli kumpulan nasyid ‘Fareast’ dan sudah hasil lapan album setakat ini. – BERNAMA

Loading...