1MDB: Malaysia Terima AS$620 Juta Dari AS Setakat Ini

KUALA LUMPUR – Malaysia setakat ini telah menerima sejumlah AS$620 juta (AS$1 = RM4.32) dari Amerika Syarikat (AS) sejak usaha mendapatkan semula aset-aset 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dimulakan pada Jun 2018.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, dana itu termasuk AS$57 juta hasil penyelesaian dengan Red Granite Pictures (dikreditkan pada Mac 2019).

“Selain itu, AS$137 juta pula hasil jualan kepentingan Jho Low dalam Hotel Park Lane (dikreditkan pada April 2019) dan AS$126 juta hasil jualan kapal layar mewah, Equanimity oleh Mahkamah Admiralti Kuala Lumpur (dikreditkan dalam akaun amanah pada Disember 2019),” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

MATI PUCUK? DAPAT RAWATAN SEGERA… KLIK

Menurutnya, tranche terakhir membabitkan pengembalian dana sebanyak AS$300 juta yang dikreditkan pada April merangkumi wang atau aset dikaitkan dengan 1MDB yang diperoleh semula dan dilucutkan atau diserahkan kepada Jabatan Kehakiman (DOJ) AS.

“Usaha mendapatkan semula aset-aset berkaitan 1MDB masih dijalankan dan Kementerian Kewangan (MOF) akan terus memberi kerjasama penuh kepada semua entiti siasatan domestik dan luar bagi memastikan hasil positif semua usaha ini di masa depan,” katanya.

Tengku Zafrul turut menzahirkan penghargaan kerajaan Malaysia kepada kerajaan AS dan DOJ yang membabitkan usaha mendapatkan semula aset-aset milik Malaysia.

“Bagi pihak kerajaan, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Kedutaan Besar AS di Kuala Lumpur khususnya Duta Besar Kamala Shirin Lakhdhir yang sentiasa berhubung rapat dengan MOF dan Jabatan Peguam Negara sejak beberapa minggu lalu.

“Semangat perundingan yang gigih itu telah memudahkan lagi usaha pengembalian wang berkenaan kepada rakyat Malaysia. Kita juga berterima kasih di atas sokongan oleh rakan-rakan di pelbagai negara yang membantu Malaysia mendapatkan semula aset-aset berkaitan 1MDB ini,” katanya.