Tun M Kecewa Kurang ‘Isu Rakyat’ Dibincang Pada PAU 2014

PETALING JAYA – Tun Dr Mahathir Mohamad meluahkan kekecewaan di blognya tentang kurangnya perbincangan mengenai isu-isu yang memberi kesan kepada rakyat pada Perhimpunan Agung Umno 2014, minggu lepas.

Bekas presiden Umno itu yang sebelum ini enggan mengulas mengenai perhimpunan itu berkata kepimpinan parti tidak menjelaskan, antara lain, ‘sistem pendidikan yang memisahkan golongan miskin dengan kaya’.

Beliau, bagaimanapun, memuji keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mendengar dan mengambil berat akan pandangan orang ramai berkenaan dengan pengekalan Akta Hasutan.

Mengenai pendidikan, Dr Mahathir, yang juga bekas Perdana Menteri, mengulangi apa yang telah katakan sebelum ini bahawa ramai yang sangat mengambil berat mengenainya.

“Yang kaya pergi ke sekolah Inggeris, mendapat ilmu-ilmu yang penting dan mudah mendapat kerja.

“Yang miskin ke sekolah Kebangsaan, dengan penguasaan bahasa Inggeris yang rendah dan ketinggalan dalam bidang Sains dan ilmu Matematik tinggi. Mereka tidak mudah mendapat kerja dengan upah yang tinggi.

“Dengan ini jarak antara miskin dengan kaya akan menjadi lebih luas,” katanya.

Dr Mahathir berkata walaupun amalan menjadikan peperiksaan lebih mudah untuk lulus adalah popular dan mudah diterima, ia boleh bertukar menjadi sesuatu yang tidak baik dan merugikan.

“Amat malanglah jika populariti lebih diutamakan dari nasib buruk anak rakyat yang terpaksa terima dasar yang tidak baik bagi mereka.

“Mereka menjadi mangsa, tidak anak orang kaya,” katanya.

Dr Mahathir turut melahirkan kekecewaan apabila respon berkenaan dengan tuduhan terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan isu Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA).

“Tidak ada perubahan terhadap niat untuk menandatangani perjanjian TPPA. Perjanjian 29 bab ini berbahaya walaupun pengecualian diberi kepada usaha memperbaiki kedudukan bumiputera,” katanya.

Dr Mahathir hadiri ke majlis perasmian perhimpunan agung tetapi enggan mengulas mengenai ucapan presiden ketika ditanya oleh pemberita. – mStar Online

Leave a Reply