Suhu Arab Saudi 65 Celsius Semasa Ramadan

RIYADH — Suhu udara sepanjang bulan Ramadan di sebahagian besar wilayah Arab Saudi dijangka mencapai 65 darjah Celsius, menurut pakar kaji cuaca terkenal negara itu yang dipetik beberapa media tempatan pada Isnin.

Abdul Rahman Mohammed Al-Ghamdi menyatakan, suhu udara di tempat-tempat ‘teduh’ boleh mencecah 50 darjah Celsius, manakala di tempat terbuka pula diramal akan mencapai paras maksimum 65 darjah Celsius.

Jika unjuran pakar ini menjadi kenyataan, maka suhu udara di Arab Saudi bakal melampaui suhu terpanas yang pernah dicatatkan sehingga kini, iaitu 56.7 darjah Celsius di Death Valley, California, pada 10 Julai 1913.

“Musim panas akan terjadi di hemisfera utara planet Bumi mulai 21 Jun apabila kedudukan matahari betul-betul tegak lurus di atas garis bintang Cancer sehingga banyak wilayah Arab Saudi sangat panas,” ujar Abdul Rahman.

Rekod paling panas pernah dicatatkan di Dhahran, pada 1956 iaitu 51.1 darjah Celsius, namun purata suhu lazim dari Jun sehingga Julai ialah 45 darjah Celsius bahkan di tengah padang pasir ia mencecah 54 darjah Celsius.

Beliau menambah, suhu panas ini akan dipengaruhi oleh arus tekanan angin kering dan lembab dari India, yang akan meningkatkan lagi tinggi suhu di negara kaya minyak tersebut sepanjang bulan puasa pada tahun ini.

Baca: Palestin Dilanda Cuaca Panas Terburuk Dalam Sejarah

Abdul Rahman menambah, faktor lain yang juga akan menyumbang kepada semakin panas suhu di Arab Saudi itu adalah akibat pelepasan gas karbon oleh sektor industri tempatan dan asap daripada kenderaan bermotor.

Ketika ini, India menderita akibat gelombang udara panas yang terjadi hampir di seluruh wilayahnya dan sehingga kini, jumlah korban akibat hawa panas di India hampir mencapai 2,000 orang. — Agensi/H.A.AMREE

Leave a Reply