Semak Status Halal Makanan Serta-Merta

KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia kini dapat melakukan pengesahan status halal produk makanan hanya di hujung jari sebaik sahaja aplikasi telefon pintar rasmi pertama status halal di rantau ini dilancarkan pada Jumaat.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah meluluskan aplikasi “Verify Halal” yang dibangunkan oleh Serunai Commerce.

Aplikasi tersebut merupakan kerjasama dengan agensi repositori (penyimpanan) produk dan jenama halal global, Global Halal Data Pool.

Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Datuk Dr. Sirajuddin Suhaimee berkata, sudah tiba masanya bagi peniaga dan pengguna menyemak status halal produk dengan serta-merta.

“Ia adalah untuk meningkatkan keyakinan pengguna. Verify Halal tidak terhad kepada pangkalan data Jakim sahaja, malah ia juga melibatkan badan pensijilan halal antarabangsa yang diiktiraf Jakim.

“Kami mahu aplikasi ini untuk menjadi rujukan utama jenama halal bagi pengguna global dan meningkatkan integriti industri halal,” katanya.

Pelancaran itu disaksikan oleh Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Bhd, Datuk Dr. Ameer Ali Mydin; Ketua Pegawai Eksekutif Serunai Commerce, Amanah Shaari dan Pengasas Global Halal Data Pool dan Verify Halal, Fauzi Abdul Hamid. – mStar Online