Saham: Repco Low Dihukum Penjara 5 Tahun, Denda RM5 Juta

KUALA LUMPUR – Selepas 17 tahun turun naik mahkamah, bekas Pengerusi Eksekutif Repco Holdings Bhd, ‘Repco Low’ hari ini dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan denda RM5 juta oleh Mahkamah Sesyen bagi kesalahan cuba mengelirukan pasaran saham pada 1997.

Hakim Mat Ghani Abdullah memerintahkan Low Thiam Hock atau lebih dikenali Repco Low, 54, menjalani hukuman penjara itu bermula hari ini, yang jatuh pada ‘tahun lompat’.

Mahkamah juga memerintahkan Low, yang kelihatan tenang sejurus hukuman dijatuhkan terhadapnya, menjalani hukuman penjara lima tahun lagi jika gagal membayar denda itu.

Bagaimanapun, hakim membenarkan permohonan peguam Edmund Bon Tai Soon, mewakili Low untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi dengan menaikkan wang jaminan daripada RM300,000 kepada RM1.3 juta.

Mat Ghani ketika menyampaikan keputusan itu berkata mahkamah menjatuhkan hukuman itu selepas meneliti dan mempertimbangkan fakta kes serta mengambil kira hujahan kedua-dua pihak.

Terdahulu, Bon memohon penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda itu sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi dan jika penangguhan denda tidak dibenarkan, pihak pembelaan memohon supaya bayaran denda dibuat secara ansuran.

Timbalan Pendakwa Raya daripada Suruhanjaya Sekuriti Roz Mawar Rozain pula berkata beliau menyerahkan kepada budi bicara mahkamah untuk memutuskan berhubung permohonan penangguhan hukuman penjara dan pembayaran secara ansuran, tetapi membantah bagi hukuman denda ditangguhkan.

Pada 11 Januari lepas, Low didapati bersalah terhadap pertuduhan itu selepas mahkamah memutuskan pihak pembelaan gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah pada akhir kes pembelaan.

Pada 1999, Low didakwa di Mahkamah Sesyen kerana mengarahkan seorang wakil Sime Securities Sdn Bhd untuk membeli saham Repco Holdings dengan menyerap apa-apa harga tawaran saham itu yang ditawarkan oleh penjual saham di Bursa Saham Kuala Lumpur.

Perbuatan itu didakwa boleh menimbulkan kekeliruan berhubung harga saham Repco di pasaran.

Low dari Kota Kinabalu, Sabah, didakwa melakukan kesalahan itu di Sime Securities, Tingkat 21, Bangunan Sime Bank, Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, antara 11 pagi dan 5 petang, 3 Disember 1997.

Pertuduhan mengikut Seksyen 84(1) Akta Industri Sekuriti 1983 dibaca bersama Seksyen 88(b) akta sama itu memperuntukkan hukuman minimum denda RM1 juta dan penjara sehingga 10 tahun.

Pada 14 November 2006, Mahkamah Sesyen melepaskan Low daripada pertuduhan itu tanpa dipanggil membela diri selepas mendapati pertuduhan itu adalah cacat.

Pada 15 Oktober 2010, Mahkamah Tinggi menolak rayuan pihak pendakwaan dan mengekalkan pembebasan Low, bagaimanapun pada 28 Februari 2013, Mahkamah Rayuan memerintahkan Low membela diri terhadap pertuduhan cuba mengelirukan pasaran saham itu.

Panel tiga anggota yang ketika itu diketuai Hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali sebulat suara membenarkan rayuan pihak pendakwaan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 2006 yang membebaskannya tanpa dipanggil membela diri.

Prosiding hari ini turut dihadiri anggota keluarga Low. Low juga diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Sementara itu, Bon ketika ditemui pemberita memaklumkan bahawa pihaknya akan memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi minggu ini. – BERNAMA

Loading...