Rakyat Malaysia Tak Lagi Dibenar Melawat Israel

KUALA LUMPUR – Atas sebab keselamatan terutama ancaman daripada militan pelampau Islamic States (IS), berkuat kuasa serta merta, rakyat Malaysia tidak lagi dibenarkan oleh pihak Jabatan Imigresen untuk membuat lawatan ke Israel.

Menurut laporan stesen pemerintah Singapura, Channel NewsAsia, larangan keras itu dibuat susulan faktor keselamatan di rantau Asia Barat dan ia termasuk kebenaran untuk memasuki mana-mana daripada dua wilayah berdaulat Palestin.

Agensi berita antarabangsa AFP memetik Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang memberitahu portal The Malaysia Insider, pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak lagi mengeluarkan kebenaran khas tersebut.

Pemegang pasport antarabangsa yang ada cop imigresen Israel tidak dibenarkan untuk memasuki Arab Saudi. – Gambar hiasan

Larangan lawatan tersebut juga ekoran berita 21 rakyat Mesir beragama Kristian Kuptik yang bekerja di Libya diculik sebelum kepala mereka dipancung kumpulan pengganas IS di tepi pantai negara bergolak rantau Afrika Utara itu baru-baru ini.

Kerajaan Malaysia prihatin dengan isu keselamatan rakyatnya di kawasan berisiko tinggi susulan keganasan IS menawan ramai warga asing sebelum membunuh tebusan seperti dialami juruterbang tentera udara Jordan dan dua rakyat Jepun bulan lalu.

Menteri Dalam Negeri Malaysia, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi minggu lalu mendedahkan laporan perisikan KDN bahawa IS turut merancang untuk menculik warga Malaysia yang kaya sekiranya mereka dikesan berada di negara-negara itu.

Setiap tahun, ribuan rakyat Malaysia menziarahi Gereja Nativiti di Baitullaham untuk melihat kesan peninggalan sejarah Kristian dan Islam. – Gambar hiasan

Setiap tahun, dianggarkan lebih 6,000 rakyat Malaysia diberi keizinan khas Jabatan Imigresen untuk mengunjungi Israel sebelum memasuki Palestin, majoritinya penganut Kristian yang mahu menziarahi Gereja Nativiti di Baitullaham.

Juga disebut Bethlehem dalam bahasa Hebrew, ramai juga umat Islam dari Malaysia melawat ke situ menerusi pakej ziarah agensi pelancongan tempatan bagi melihat tempat kelahiran Nabi Isa AS dan kesan peninggalan khalifah Uthmaniyah.

Untuk memasuki bandar bersejarah Palestin berusia 3,000 tahun itu, rakyat Malaysia perlu ada surat kebenaran khas KDN untuk melalui pemeriksaan ketat imigresen Israel kerana pasport Malaysia jelas melarang warga Malaysia daripada memasuki Israel.

Pasport Malaysia yang sudah dicop pihak imigresen Israel tidak boleh digunakan lagi untuk memasuki Arab Saudi berikutan peraturan tegas kerajaan negara itu mengharamkan mana-mana pasport asing yang ada tertera cop rejim Israel. – Agensi

 

Loading...