Mangsa Culik Di Sandakan Giat Dikesan

KOTA KINABALU – Polis Sabah giat mengesan suspek serta dua mangsa yang diculik empat lelaki bersenjata dari sebuah restoran makanan laut di Sandakan malam tadi.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata selain mengambil keterangan daripada saksi dan pekerja restoran terbabit, pihak polis turut menahan 15 telefon bimbit pekerja restoran berkenaan untuk siasatan lanjut.

Dalam kejadian 7.26 malam itu, Thien Nyuk Fun, 50, dari Taman Mawar, Jalan Sibuga, Sandakan dan Bernard Then, 39, seorang konsultan dari Kuala Lumpur dilarikan dari Restoran Ocean King oleh empat lelaki yang berpakaian celoreng dengan bot laju.

“Semasa kejadian, Thien beserta dua anaknya yang juga pemilik restoran bersama seorang lagi rakan mereka baru selesai makan.

“Sementara Thien yang tiba di Sandakan pagi semalam untuk bercuti selama tiga hari, sedang makan bersama isteri dan seorang rakan,” katanya.

Jalaluddin berkata berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV), keempat-empat suspek datang dari arah tangga sisi di bahagian belakang restoran atas air itu tanpa mengenakan sebarang penutup muka.

Menurutnya, seorang suspek berbaju T biru dan berseluar celoreng, manakala yang lain berpakaian celoreng lengkap dengan seorang daripada mereka menyandang rangkaian peluru di bahunya.

Senjata yang dibawa suspek ialah jenis laras panjang dan pistol, katanya.

“Meskipun semua suspek tidak memakai penutup muka, namun saksi-saksi takut untuk memandang mereka sebagai langkah menjaga keselamatan diri masing masing,” katanya.

Jalaluddin berkata siasatan dan usaha mengesan suspek dan mangsa dilakukan dengan bantuan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) yang diketuai Komandernya Datuk Abdul Rashid Harun, pasukan Polis Marin, Gerakan Am, Cawangan Khas dan Angkatan Tentera Malaysia. – BERNAMA

Loading...