Kerajaan Cari Kaedah Struktur Semula Pinjaman Bina Kuin

LANGKAWI – Kerajaan Kedah kini dalam proses berunding dengan kerajaan pusat, khususnya Kementerian Kewangan, bagi mencari kaedah menstruktur semula pinjaman untuk membina kampus tetap Kolej Universiti Insaniah (Kuin) di Kuala Ketil.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata kerajaan negeri terpaksa menanggung bebanan yang sangat tinggi berjumlah RM46 juta setahun bagi tempoh 15 tahun untuk menyelesaikan pinjaman itu.

“Ia merupakan satu beban kewangan yang sangat besar (sedangkan) ia boleh digunakan untuk perkara-perkara yang lain. Penjanaan hasil (negeri) pula begitu payah.

“Penstrukturan pinjaman ini bertujuan untuk mengurangkan beban bayaran tahunan,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Beliau berkata pinjaman melalui bank komersial berjumlah RM330 juta itu dibuat semasa pemerintahan kerajaan PAS dan tidak pernah mendapat kelulusan Kementerian Kewangan.

Mukhriz berkata sepatutnya kerajaan Kedah pada masa itu perlu mendapatkan kelulusan kementerian berkenaan seperti yang diwajibkan terhadap setiap kerajaan negeri yang ingin membuat pinjaman sebesar itu.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM500,000 bagi menambah baik padang bola sepak di Stadium Sultan
Abdul Halim di Suka Menanti, Alor Setar.

Beliau berkata selama ini pasukan senior, bawah 21 tahun dan bawah 19 tahun negeri ini tidak mempunyai padang khusus untuk mengadakan sesi latihan.

“Sesi latihan dijalankan di beberapa padang di seluruh negeri secara ad-hoc termasuk di Universiti Utara Malaysia,” katanya.

Selain itu, katanya, sebanyak RM500,000 juga diperuntukkan untuk penyelenggaraan dan menaik taraf lampu limpah di Stadium Darul Aman.

Beliau berkata projek penambahbaikan itu akan bermula November ini dan dijangka siap Mac tahun depan. – BERNAMA

Loading...