Insentif Untuk Pemandu Teksi Pulau Pinang

GEORGE TOWN – Kerajaan Negeri Pulau Pinang memperuntukkan RM898,500 sebagai insentif kepada sejumlah 2,995 pemandu teksi dan pengusaha bas sekolah di negeri ini bagi menghargai perkhidmatan mereka, kata Ketua Menteri Chow Kon Yeow.

Beliau berkata sumbangan sebanyak RM300 setiap orang itu membabitkan 2,342 pemandu teksi dan 653 pengusaha bas sekolah yang mempunyai permit sah di negeri ini.

“Insentif itu menunjukkan kerajaan negeri mengiktiraf sumbangan serta khidmat bakti anda kepada perkhidmatan pengangkutan awam di Pulau Pinang.

‚ÄúSelagi Pakatan Harapan memerintah (Pulau Pinang), kami akan meneruskan pemberian ini dan saya juga tidak menolak kemungkinan untuk menambah jumlah sumbangan berkenaan pada masa hadapan,” katanya semasa berucap pada Majlis Pemberian Insentif Kepada Pemandu Teksi dan dan Pengusaha Bas Sekolah di Pulau Pinang di sini, hari ini.

Katanya sumbangan itu juga adalah sebagai usaha kerajaan negeri membantu mengurangkan beban yang dihadapi pemandu teksi dan pengusaha bas sekolah.

Sementara itu, Pengerusi Gabungan Persatuan Pemandu Teksi Pulau Pinang (Gabungan), Abdul Malik Darus pada sidang akhbar selepas majlis itu, mengucapkan ribuan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana masih meneruskan memberi insentif berkenaan sejak diperkenalkan pada tahun 2013.

Katanya pihaknya juga berharap kerajaan negeri dan kerajaan pusat dapat melindungi kepentingan pemandu teksi yang terjejas pendapatan akibat kewujudan Uber, perkhidmatan kereta sewa menerusi tempahan secara dalam talian.

“Gabungan menggesa kerajaan pusat supaya segera tangani isu Uber, yang nyata menjejaskan pendapatan para pemandu teksi di negeri ini,” katanya. – BERNAMA

Loading...