Guru Amal Politik Di Sekolah Berdepan Tindakan Tegas

BAGAN SERAI – Jabatan Pendidikan Perak akan mengambil tindakan tegas terhadap guru yang didapati berpolitik di sekolah sehingga menjejaskan tanggungjawab serta tugas hakiki mereka.

Exco Pendidikan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Perak, Datuk Dr. Muhammad Amin Zakaria berkata sekolah bukan tempat untuk berpolitik, sebaliknya guru perlu memberi tumpuan kepada proses pengajaran dan pembelajaran.

Selain itu, katanya guru yang hendak berpolitik perlu mendapatkan kebenaran daripada majikan dan tidak menggunakan sekolah sebagai tempat berpolitik.

“Kita akan memanggil guru yang terbabit untuk memberikan nasihat sebelum mengambil tindakan menukar mereka ke tempat lain,” katanya kepada pemberita selepas melawat kolam udang kara di Sekolah Kebangsaan Alor Pongsu di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahadzir Khalid semalam yang berkata guru yang mahu berpolitik sepenuh masa diminta meletakkan jawatan mereka.

Mengenai kolam ikan yang diusahakan murid Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI), Muhammad Amin berkata ia memberi ilmu pengetahuan kepada pelajar istimewa terlibat untuk memajukan diri mereka.

“Tahniah kepada guru pendidikan khas kerana bukan mudah mendidik anak istimewa ini,” katanya sambil menambah terdapat 5,200 kanak-kanak istimewa sedang belajar di sekolah di seluruh Perak.

Sementara itu, guru penasihat projek ternakan tersebut Sharul Azlan Sungit, 35, berkata projek ternakan udang kara berkenaan dimulakan pada akhir 2015 membabitkan 34 murid, 10 guru dan empat pembantu.

Menurut beliau pihaknya membelanjakan antara RM3,000 dan RM4,000 untuk membuat kolam dan membeli benih dari Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

“Sekarang kita mempunyai sebuah kolam simen, dua kolam kanvas dan lima akuarium yang mempunyai 400 hingga 500 induk udang serta 2,000 benih udang dan udang ini boleh dijual di pasaran dengan harga RM120 hingga RM150,” katanya. – BERNAMA

Loading...