Arab Saudi Kagum Malaysia Bendung Keganasan

RIYADH – Kerajaan Arab Saudi kagum dengan langkah dan kaedah yang digunakan Malaysia dalam menangani aktiviti keganasan yang dicetuskan pelbagai kumpulan militan, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Perdana Menteri berkata pengiktirafan itu diperoleh setelah prosedur operasi standard (SOP), yang dilaksanakan pasukan keselamatan Malaysia dalam membendung kumpulan militan sejak zaman komunis pada 1948, dibukukan dalam bahasa Arab dan diserahkan kepada kerajaan Arab Saudi.

“Kedua-dua negara bersetuju bahawa masalah keganasan yang mencetuskan imej tidak baik terhadap Islam oleh bukan Islam atau Islamophobia perlu ditangani secara bersama,” kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri.

Beliau memberitahu demikian kepada wartawan Malaysia selepas mengadakan pertemuan dengan Putera Mahkota Mohammad Bin Naif Abdulaziz Al-Saud, yang juga rakan sejawatan dan Menteri Dalam Negeri Arab Saudi.

Ahmad Zahid kini dalam rangka lawatan rasmi lima hari ke Arab Saudi bermula Rabu.

Ahmad Zahid berkata justeru itu, Malaysia akan terus mengadakan program deradikalisasi dalam usaha memerangi keganasan serta proses pemulihan terhadap golongan ekstremis.

“Kami turut bertukar pengalaman dalam program deradikalisasi untuk memastikan mereka (tahanan) kembali menjalani kehidupan normal bersama keluarga dan masyarakat,” katanya.

Menurutnya Malaysia juga berkongsi pengalaman dalam menangani dan memulihkan pengganas komunis selain kejayaan membendung kegiatan militan termasuk Kumpulan Militan Malaysia (KMM), Jemaah Islamiah, Al-Qaeda serta Daesh.

Ahmad Zahid berkata beliau dan Putera Mahkota Mohammad turut membincangkan mengenai masalah pekerja asing tanpa izin (PATI) serta pelarian Syria dan etnik Rohinya.

Timbalan perdana menteri berkata beliau diberitahu pelarian Syria di Arab Saudi diberi layanan yang baik termasuk diberikan pekerjaan, selain anak-anak mereka dibenarkan bersekolah serta menikmati kemudahan kesihatan. – BERNAMA