Gereja Kontroversi Salib, Tiada Lesen Dan Permit – MBPJ

PARA pegawai Majlis Bandaraya Petaling Jaya telah mengklasifikasikan gereja di Taman Medan sebagai tidak sah kerana beroperasi tanpa lesen dan tidak pernah menghantar permohonan bertulis untuk beroperasi sebagai tempat ibadat.

Portal berita The Star Online melaporkan bahawa Pegawai Perhubungan Awam MBPJ, Zainun Zakaria berkata pemeriksaan data lesen menunjukkan bahawa premis rumah kedai yang dijadikan gereja itu tidak mempunyai lesen untuk dijadikan tempat beribadat.

Data juga menunjukkan gereja yang cetuskan kontroversi di Metro Square PJS2B/3 itu tidak mempunyai permit untuk menaikkan tanda salib di premis tersebut.

zainun

Menurut Zainun, gereja itu perlu membuat permohonan bertulis untuk mendapatkan lesen.

“Premis rumah kedai yang ditukar menjadi tempat ibadat atau pusat meditasi perlu patuh pada Akta 133 Seksyen 70(12).”

“Permohonan bertulis bersama perincian aktiviti perlu dihantar untuk mendapat kelulusan.” katanya.

 

[WARDINA MOHON MAAF ISU SALIB, KESAL TINDAKAN SAMSENG]

 

Pihak MBPJ memerlukan pematuhan ini demi keselamatan orang yang menggunakan bangunan tersebut.

Zainun turut menyatakan bahawa setiap rumah ibadat yang mahu memasang logo atau simbol pada bangunan perlu mematuhi peraturan dan mempunyai permit daripada pihak majlis bandaraya.

“Ini termasuklah lambang bunga teratai, salib atau lain-lain. Semuanya memerlukan permit majlis bandaraya,” ujar Zainun.

Pada Ahad lalu, sekumpulan 50 orang penduduk telah berkumpul di luar premis tersebut untuk memprotes tanda salib yang telah dipasang dan mendesak agar menurunkannya.

– MYNEWSHUB.CC

https://www.youtube.com/watch?v=T5exhQXHog0

Loading...