PAN Mahu Salah Seorang Calon PKR, DAP Tarik Diri

KUALA LUMPUR – Parti Amanah Negara (PAN) mahu sekutunya, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP mencari jalan untuk mengelak pertembungan sesama sendiri sebelum tiba hari mengundi.

Ia bermaksud salah seorang calon daripada PKR atau DAP perlu menghentikan kempen serta merta dan menarik diri daripada bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak kali ini.

Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, PAN amat berharap pemimpin PKR dan DAP dalam mencari jalan untuk memastikan perkara tersebut.

“PAN sangat mengharapkan pemimpin DAP dan PKR di peringkat nasional dan negeri dapat mencari jalan terbaik sebelum hari pembuangan undi.

“Agar hanya satu lawan satu dalam PRN Sarawak kali ini,” katanya dalam satu kenyataan media semalam.

Media baru-baru ini melaporkan DAP akan bertembung dengan sekutunya, PKR di enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) termasuk di Batu Kitang, pada PRN Sarawak, 7 Mei ini.

Sebelum ini, menerusi perjanjian bertulis berhubung pengagihan kerusi yang ditandatangani antara PKR dan DAP pada 7 April lepas, kerusi Batu Kitang, Marudi, Machan, Layar dan Belaga telah diperuntukkan kepada PKR.

Sementara kerusi Senadin, Mulu, Tasik Biru, Simanggang, Mambong, Bukit Semuja, Ngemah dan Murum akan ditandingi DAP.

Bagaimanapun, PKR dilihat ‘mencabuli’ persetujuan pembahagian kerusi itu dengan bertan­ding menentang DAP di Mulu, Mambong, Ngemah, Simanggang dan Murum.

DAP pula membalas dengan meletakkan calonnya menentang PKR di Batu Kitang. – MYNEWSHUB.CC

Loading...