Pemilik Myspace, Tom Kini Jadi Jurugambar Profesional

PERNAHKAH sesiapa tertanya-tanya ke manakah perginya rakan pertama pengguna laman sosial Myspace, Tom Anderson sekarang?

Siapa sahaja yang tidak kenal dengan gambar yang digunakan Tom ketika itu, lelaki berbaju putih di hadapan papan putih.

Sejak beliau menjual laman sosial Myspacenya kepada Rupert Murdoch’s News Corporation pada tahun 2005 dengan harga USD540 juta yang memberi pulangan berbilion ringgit kepadanya.

Tom kini telah menjelajah ke seluruh dunia dan mengejar minatnya dalam bidang fotografi.

Tom yang merupakan pengasas Myspace pada tahun 2003 telah bersara daripada mengendalikan laman sosial itu pada tahun 2009 dan mula menikmati kehidupannya sebagai jutawan.

29CAF9C600000578-0-image-a-40_1434756561466

Kini Tom boleh dicari di laman makro Twitter dan Instagram dengan nama ‘MyspaceTom’ dan gambar-gambarnya di Instagram jelas menunjukkan minatnya yang begitu mendalam terhadap bidang fotografi.

Mengambil selfie bukanlah sesuatu perkara yang biasa untuk Tom yang jelas seorang pemalu. Kali terakhir dia memuar naik gambar selfienya adalah pada 2 tahun lalu.

Walau bagaimanapun, Tom memberitahu sumber bahawa minatnya terhadap fotografi mula di Festival Burning Man pada tahun 2011.

8

10

Beliau juga mengaku bahawa gambar-gambar dari blog PetaPixel telah mendorong minatnya dalam bidang itu.

Selain itu, Tom juga mengucapkan terima kasih kepada rakannya, Trey Ratcliff yang banyak menunjuk ajarnya dalam bidang tersebut.

“Saya tidak mengutamakan pandangan dalam alam semula jadi semata-mata, saya cuba melakukan sesuatu benda kelihatan cantik dan menarik seperti yang pelukis lakukan,” katanya.

Tom turut menyatakan beliau akan kerap melancong dan menjelajah ke serata dunia terutamanya jika ada festival di negara itu untuk mengambil gambar.

Jutawan itu juga memberitahu beliau akan ikut aliran hidupnya sebegini dan penggembaraan seperti ini membuatkannya lebih berminat untuk tahu.

Lagi pun, gambar-gambar yang diambil oleh Tom diseluruh dunia ini memang menakjubkan! Tak percaya jom sama-sama tengok di bawah ini. – Agensi/MYNEWSHUB.CC

1

2

3

4

5

6

7

11

12

13

Leave a Reply