Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Tinggalan Rangka Manusia Gergasi...

MELAKA - Seorang ahli sejarah mendakwa telah menjumpai tinggalan rangka manusia yang dipercayai...

IWK Berdepan Kenaikan Kos

KUALA LUMPUR - Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK) bakal berdepan kenaikan kos...

Empangan Baharu Akan Dibina...

JOHOR BAHRU - Kerajaan persekutuan akan membina sebuah empangan baharu di Mersing sebagai...

Bomoh Didakwa Melakukan Seks...

Seremban - Seorang bomoh dihadapkan secara berasingan di Mahkamah Sesyen dan di dua...

Kaji Kemudahan Penerima 2 Dos Vaksin Covid-19

GEORGETOWN – Kerajaan akan mengkaji kemungkinan untuk memberi kemudahan tertentu kepada individu yang sudah menerima dua suntikan dos vaksin Covid-19. 

Ia akan dibincangkan dengan lebih lanjut bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin Covid-19. 

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, ia adalah sebagai dorongan serta galakkan kepada orang ramai untuk mendaftar sebagai penerima vaksin di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK). 

Menurutnya, ketika ini pendaftaran penerimaan vaksin daripada rakyat menunjukkan peningkatan agak baik dengan kira-kira 7.5 juta iaitu 30 peratus daripada sasaran. 

“Kita yakin bahawa lebih ramai akan mendaftar sebagai penerima vaksin apabila fasa kedua bermula pada 19 April ini.

“Pada masa ini, masih ramai yang mengambil sikap tunggu dan lihat, jika tidak ada masalah dalam kalangan yang sudah menerima vaksin, baru mereka akan tampil,” katanya ketika ditemui selepas melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Kompleks Masyarakat Penyayang di sini, hari ini. 

Sementara itu, Khairy yang juga Menteri Penyelaras PICK berkata, pihaknya dan KKM akan memutuskan dasar serta kerangka kerja untuk hospital swasta membeli vaksin terus daripada pembekal. 

“Kebenaran terbabit sudah diberikan kepada hospital swasta supaya berunding dengan pembekal bagi pembelian vaksin Covid-19, namun perkara itu masih di peringkat awal. 


“Pihak hospital perlu sedar pasaran vaksin antarabangsa ketika ini sangat terhad dan sekiranya berjaya sekali pun, vaksin itu mungkin hanya akan diterima pada hujung tahun ini atau tahun depan,” katanya.

Beliau turut berkata bahawa terdapat 10 PPV di luar hospital dan klinik iaitu di tempat awam yang disediakan di lima daerah di Pulau Pinang serta mampu menyuntik 9,600 orang sehari.

Menurutnya, kemudahan yang sama juga disediakan di seluruh negara dalam usaha menjayakan PICK pada hujung tahun ini seperti disarankan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Setakat ini, saya berpuas hati dengan persediaan PPV, namun pada Jun dan Julai nanti adalah kemuncak kerana penghantaran vaksin akan cecah jutaan. 

“Sekarang (penghantaran vaksin) hanya 100,000 hingga 200,000 seminggu tetapi selepas Jun iaitu fasa tiga, kita akan lihat jika lebih banyak keperluan (mewujudkan) PPV dengan syarat pendaftarannya meningkat,” katanya. – myMetro Online

Kategori