Saturday, April 20, 2024

Creating liberating content

Hanya CRS Jenis R44,...

KUALA LUMPUR - Hanya kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) yang mempunyai piawaian keselamatan EN...

Ahli Perniagaan Malaysia Mati...

HATYAI - Seorang ahli perniagaan Malaysia mati ditembak tengah hari Jumaat oleh pihak...

Jokowi Suka Fenomena ‘Om...

JAKARTA - Fenomena 'Om Telolet Om' di mana masyarakat meminta pemandu bas dan...

Skuad PPBN Bawah-15 Uji...

KUALA LUMPUR - Skuad Projek Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) bawah 15 tahun...

Rakyat Filipina Mengundi Pilih Presiden Hari Ini

MANILA – Pilihan raya presiden Filipina bermula hari ini selepas kempen hebat yang mendedahkan rasa jijik dengan pemerintah elit negara itu kerana gagal menangani kemiskinan dan ketidakseimbangan di sebalik pertumbuhan ekonomi.

Tinjauan pendapat pada hari menjelang pilihan raya menunjukkan Rodrigo Duterte, Datuk Bandar yang mencabar kelompok politik yang mengundang perbandingan dengan calon presiden Republikan, Donald Trump, selesa mendahului empat pencabarnya untuk menjadi presiden.

“Saya mengundi awal supaya Datuk Bandar ada wakil,” kata suri rumah Lea Alimasag di pusat pengundian di bandar raya Davao.

Duterte yang peramah menang dalam pemilihan Datuk Bandar selama tujuh kali di bandar raya itu sejak 1988.

Kempen Duterte memberi tumpuan kepada undang-undang dan perintah mengenai kebimbangan berhubung rasuah, jenayah dan penyalahgunaan dadah, tetapi bagi ramai yang lain, retorik dan percakapannya mengenai pembunuhan di luar undang-undang membimbangkan puak kuku besi masa lalu negara itu.


“Simbol kempen Duterte adalah penumbuk, bertujuan melanggar undang-undang, tetapi juga menyasarkan segelintir golongan yang menguasai negara.

“Mesejnya diterima golongan miskin yang kecewa dengan kerajaan tetapi peminatnya daripada semua peringkat,” kata penulis dihormati Filipina, Miguel Syjuco.

Katanya, slogan kempen Duterte ‘perubahan akan datang’ adalah mesej tepat daripada pembawa mesej yang salah.’ – Reuters/BH ONLINE

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori