Monday, March 4, 2024

Creating liberating content

Hospital Swasta Pemangkin Perpaduan...

KUALA LUMPUR - Hospital swasta di negara ini mempunyai peranan sebagai pemangkin kepada...

Sekolah Pondok Diminta Beri...

BAGAN DATUK - Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi hari...

Banjir: Tabika Perpaduan Diarah...

PASIR PUTEH - Sebanyak 107 Taman Bimbingan Kanak-kanak Perpaduan (Tabika) di Kelantan terutama...

‘Toyol Cilik’ Dicekup Ustazah

LAHAD DATU - Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun yang cuba memecah masuk sebuah rumah...

Sepanyol Minat Majukan Industri Halal

KUALA LUMPUR – Sepanyol berminat melibatkan diri dengan negara Islam negara dalam bidang perniagaan dan perdagangan, terutama dalam sektor makanan halal, disokong oleh industri pertaniannya yang kukuh serta sejarah Islam Andalusia.

Makanan halal merupakan antara sektor makanan paling pesat berkembang di dunia dan kini menyumbang kira-kira 17 peratus daripada pasaran makanan global.

Ketua Pengarah Fundacion Agropolis de Cordoba, Antonio Fernandez Ranchal berkata pengguna pasaran halal di Sepanyol sahaja memberi perkhidmatan kepada kira-kira dua juta orang, dan negara itu merupakan pintu masuk strategik bagi penduduk Islam yang semakin meningkat di seluruh Eropah.

“Selain masyarakat Islam dan sejarah Islam lampau, kami juga sudah mempunyai industri makanan, pertanian dan infrastruktur yang mantap, dan rangkaian pengangkutan yang baik,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual.

Terletak kira-kira dua jam perjalanan dari Madrid dan berhampiran pelabuhan Malaga, Andalusia ialah pusat pertanian bagi Sepanyol, dan Cordoba pula terletak di tengah-tengah Andalusia.

Sepanyol menghasilkan produk makanan untuk Eropah, dan selain daripada menjadi sebahagian daripada Kesatuan Eropah, negara juga mempunyai hubungan yang sangat baik dengan Afrika Utara seperti Maghribi dan Algeria, serta Amerika Latin, yang bilangan penduduk Islamnya semakin meningkat.

“Kami adalah peneraju produk tertentu seperti buah zaitun dan minyak zaitun, ternakan, buah-buahan sitrus, sayur-sayuran dan strawberi. Kami mempunyai makmal di Cordoba yang boleh menguji sama ada daging bebas daripada daging babi dan alkohol selain lebih daripada 300 kumpulan saintis yang menjalankan pelbagai inovasi,” kata Ranchal.

Beliau berkata Andalusia boleh mengumpul semula pengetahuan luasnya dalam bidang pertanian dan amalan industri makanan dan mengorientasikannya semula potensi ini dalam industri halal.

Di sinilah peranan Fundacion Agropolis de Cordoba sebagai badan yang menyelaras, meningkatkan dan menyebarkan sumber yang ada berkaitan industri makanan Cordoba.

Antara pemegang amanah yayasan itu ialah majlis-majlis perbandaran, kementerian, kerajaan-kerajaan tempatan, universiti dan syarikat awam dan swasta.


“Universiti di Cordoba adalah pemimpin dalam penyelidikan industri agro makanan di Sepanyol. Kami mengumpul pengetahuan dan memindahkannya dari universiti kepada syarikat. Kami juga berperanan sebagai platform untuk mengakses sumber-sumber awam dan swasta bagi penyelidikan, inovasi dan pelaburan daripada sumber-sumber seperti EU dan dana swasta,” kata Ranchal.

Yayasan itu juga bekerjasama dengan Institut Halal bagi Lembaga Islam Sepanyol dalam menyeragamkan dan membangunkan jenama “Cordoba Halal”.

“Jika anda mewujudkan persekitaran yang baik, memberi perhatian untuk memberi perkhidmatan yang baik kepada syarikat, mereka akan datang dan berkembang di sana. Mereka mengendali badan-badan pensijilan kami, mereka juga mengetahui kami mempunyai makmal yang boleh menguji dan memberi jaminan kepada rakyat bahawa produk kami halal berdasarkan al-Quran dan analisis saintifik. Inilah kekuatan kami,” kata Ranchal.

Beliau berkata dengan berada di bawah undang-undang EU, proses perindustrian dan pertanian adalah bersih dan selamat.

“Kita boleh menjayakan industri halal. Bersih, selamat dan sihat. Malah, kami sudah melaksanakannya, namun kami tidak tahu ia halal. Kami perlu menyesuaikan diri dengan bahagian tertentu,” katanya menambah bahawa Majlis Bandaraya Cordoba kini menjalankan penyelidikan untuk memperoleh geran dan insentif bagi industri halal.

“Kami mengupah perunding untuk membangunkan program ini. Ia merupakan projek jangka panjang. Syarikat sudah diwujudkan. Pertama, rancangan kami adalah untuk menyediakan perkhidmatan kelompok industri halal. Kami boleh melaksanakannya dalam tempoh kurang dari lima tahun, diikuti pembangunan rangkaian taman-taman halal di seluruh Sepanyol,” katanya.

Ranchal berkata Yayasan itu merancang menjalin kerjasama dengan universiti di Malaysia seperti Universiti Putra Malaysia, selain Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Halal Industry Development Corp (HDC).

“Cordoba pernah menjadi hab pengetahuan Islam. Kami belum hilang aspek itu. Kami masih ada banyak universiti hebat. Bandar ini mahu mengembalikan Cordoba seperti Abad ke-11,” katanya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori