Wednesday, December 6, 2023

Creating liberating content

Keringat Tua Jual Ikan...

KASIH seorang suami berusia 63 tahun sanggup berulang alik dari Muar ke Melaka...

Remaja 16 Tahun Mati...

MELAKA - Hasrat seorang remaja berusia 16 tahun menyambut Hari Keluarga di pantai...

Aplikasi E-Hailing Terbaharu ‘MyCar’...

PETALING JAYA - Warga Lembah Klang kini ditawarkan dengan satu lagi kemudahan perkhidmatan...

Zam Biadab Cadang Tutup...

KETIKA Barisan Nasional (BN) perkasa institusi tahfiz termasuk mewujudkan Dasar Pendidikan Tahfiz Negara...

Rokok Seludup Banjiri Pasaran Sarawak

KUCHING – Rokok seludup dikesan membanjiri pasaran Sarawak, kata Menteri Muda Kesihatan Awam Sarawak, Datuk Dr. Jerip Susil.

Beliau berkata sebagai langkah untuk memberi kesedaran tentang bahaya rokok seludup, pihaknya akan menyalurkan maklumat berterusan termasuk menerusi penganjuran karnival kesihatan.

“Ketika ini masalah utama yang dihadapi ialah kebanjiran rokok seludup. Lebih malang pembeli tidak mengetahui kandungan bahan di dalam rokok seludup.

“Kita berharap menerusi penganjuran karnival kesihatan ini, masyarakat akan memperolehi maklumat lebih tepat mengenai bahaya itu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karvival Sihat 2014 di Klinik Kesihatan Batu Kawa, di sini hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Jerip memuji usaha agensi kerajaan dan swasta bekerjasama menganjurkan karnival kesihatan itu bagi menggalakkan gaya hidup sihat.


Katanya selain pameran mengenai bahaya rokok seludup, maklumat tentang bahaya membeli ubat-ubatan yang tidak mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga disediakan pada karnival itu.

“Ambil peluang pameran yang disediakan hari ini kerana kita mahu masyarakat belajar dan sedar bahaya membeli ubat tanpa kelulusan,” katanya.

Sementara itu, Jerip berkata sebanyak 34 kes demam denggi dicatatkan di seluruh Sarawak minggu lalu dengan Sibu sebagai kawasan paling berisiko, mencatatkan 20 kes.

“Biarpun begitu, masalah denggi di negeri ini masih terkawal. Secara keseluruhan 34 kes dicatatkan minggu lalu, jumlah kes yang dilaporkan berkurang berbanding minggu sebelumnya,” katanya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori